Uk en Puk (VVE)

VVE (voor- en vroegschoolse educatie), voorbereiding op de basisschool.

 

Wij zijn een VVE-gerichte locatie. Dat wil zeggen dat wij voorbereidende en voorschoolse activiteiten aanbieden aan peuters van 2,5 tot 4 jaar.

Op speelse wijze worden zij voorbereid op basisschoolactiviteiten. 

De methode die wij bij WelterKuil hiervoor gebruiken heet Uk en Puk. De voertaal van de methode is Nederlands.

 

U heeft hem misschien al eens gezien, het kindje op de groep van uw kind. Hij is knalgeel, heeft een blauw gestreepte muts op en hij heeft een groen geruite tuinbroek aan. Dat is nou Puk.

 

 

Wie is Puk?

 

Wanneer je met Uk & Puk gaat beginnen komt de pop Puk op de groep wonen. In de meeste activiteiten speelt Puk een centrale rol. Puk maakt altijd wel iets mee wat de kinderen herkennen. De kinderen ontwikkelen zich zo op een speelse manier met de pop. Puk biedt troost en is het vriendje bij wie baby's, dreumesen en peuters zich veilig voelen.

Puk is het speelkameraadje van de kinderen, waardoor Puk voor veel kinderen de drempel iets lager maakt om mee te doen aan de activiteiten. De hoeken zijn ingedeeld naar het thema wat er op dat moment behandeld wordt.

 

 

Puk bij WelterKuil

 

Bij WelterKuil werken we vanaf eind 2011 met Uk & Puk, een VVE methode die speciaal is ontwikkeld voor de kinderopvang. Uk & Puk is een onderdeel van de landelijk erkende VVE methode Ko-totaal. Wij hebben voor de Uk & Puk methode gekozen, omdat dit programma speciaal gericht is op kinderdagverblijven en de ruimte blijft bieden om de activiteiten naar eigen inzicht in te passen en aan te passen binnen het bestaande dagritme. Onze pedagogisch werkers worden allemaal getraind om met Puk en deze methode te werken.